Fultorkning och fulspolning på Världstoalettdagen

2017-11-14

Den 19 november varje år är det FN:s världstoalettdag, då sanitära problem runt om i världen uppmärksammas. De sanitära problemen beror på att en tredjedel av världens befolkning inte har tillgång till toalett. I Sverige har vi tillgång till både rent vatten och toaletter. Däremot finns andra problem att belysa, som att toaletter och avlopp behandlas som sopnedkast, vilket de inte är gjorda för. Slarvet leder till stopp, översvämningar och sämre rening av avloppsvattnet vilket påverkar miljön negativt. Det här vill vi på Mittskåne Vatten vara med och förändra och vi hoppas att du också vill hjälpa till!

Förra året spolades ca 11 ooo kilo skräp ner i toaletter och avlopp och hamnade i Mittskåne Vattens reningsverk

I Sverige uppmärksammas ett problem med ”fulspolning” varje världstoalettdag och i år gäller det ”fultorkning” med annat papper än toalettpapper. För visste du att reningsverken är byggda för att ta hand om endast tre saker? Kiss, bajs (och andra kroppsvätskor) samt toalettpapper. Allt annat som spolas ner skapar problem.

Det är skillnad på papper och papper

Hushållspapper är den vanligaste fultorkningen, enligt en undersökning av Svenskt Vatten och YouGov, och var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten. Hushållspapper är nämligen gjort för att suga upp vatten och riskerar därför att fastna i ledningsnät och pumpar. Även andra sorters papper som t.ex. servetter, våtservetter och pappersnäsdukar är gjorda för att hålla ihop i kontakt med vatten. Det är bara toalettpapper som är speciellt tillverkat för att lösas upp i vatten och är det enda papper som ska spolas ner.

Undersökningen visar att sju av tio spolar ner det de fultorkar sig med. Svensken fultorkar sig i genomsnitt två gånger i månaden och i topp ligger hushållspapper följt av pappersnäsdukar. Men även servetter, våtservetter, pappershanddukar, utrivna tidningssidor, underkläder eller annan textil används vid fultorkning. Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13-16 oktober 2017 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med personer 18 år och äldre i Sverige.

”Desperata situationer kräver ibland att vi fultorkar oss med annat än toalettpapper. Släng då våtservetter, hushållspapper och annat skräp i papperskorgen istället för att fulspola ner det i toaletten. Då minskas risken för stopp och översvämningar i ledningar och pumpar och reningsverken får färre antal ton skräp att hantera.
Det är lätt att spola rätt = endast kiss, bajs och toalettpapper!”

Illustration: Louise Winblad ”Hej hej vardag” (klicka på bilden för att få den större)

Toalettvett

Fulspola = Att fulspola innebär att vi spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.
Fultorka = Att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

http://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/kampanjer/varldstoalettdagen/