Betalningsinformation
Kostnad för anslutningen varierar med fastighetens areal och även gällande VA-taxa. Den baseras på fyra olika parametrar: servisledning, förbindelsepunkt, bostadsenhetsavgift och tomtyteavgift.
Tomtyteavgiften är beroende av fastighetens areal, men för stora fastigheter debiteras dock inte hela arealen. Avgiften blir således olika för olika fastigheter och beror också på om fastigheten ansluts till både spillvatten och vatten, eller endast spillvatten. Avgiftsnivån kan också förändras om taxan förändras.
Exempel på anläggningsavgift för anslutning av både vatten och spillvatten med en (1st) bostadsenhet:
- 1000 kvm: 163 016 kr
- 2000 kvm: 196 346 kr
- 3000 kvm: 229 676 kr
- 3500 kvm: 246 341 kr
- Från 3890 kvm och uppåt: Maxbelopp 259 340 kr. Fastighetsägare med tomter större än
3890 kvm betalar alltså inget extra för överstigande kvadratmetrar.
Exempel på anläggningsavgift för anslutning av endast spillvatten med en (1st) bostadsenhet:
- 1000 m2 = 112 167 kr
- 2000 m2 = 132 977 kr
- 3000 m2 = 153 827 kr
- 4000 m2 = 174 657 kr
- Från 4384 m2 och uppåt =Maxbelopp 182 656 kr. Fastighetsägare med tomter större än
4384 kvm betalar alltså inget extra för överstigande kvadratmetrar.
Betalning av avgiften görs först när området är färdigbyggt och du blir förmedlad förbindelsepunkt. Förmedlingen kommer att ske genom att ni får en förbindelsepunktskarta utskickad tillsammans med fakturan. Fakturan har 30 dagars betaltid.
Måste jag betala?
Du måste betala den del av anläggningsavgiften som avser spillavlopp men kan undvika att betala den del som avser vatten. Hur stor avgiften blir vid endast anslutnings till spillvatten ser du ovan.
För att undvika att betala den del av avgiften som avser vatten behöver du visa att vattnet i din brunn håller samma kvalité som det kommunala dricksvattnet, enligt Lagen om allmänna vattentjänster § 24. Det gör man genom att lämna in en analysrapport som visar vilken kvalité ditt vatten håller, och därför får du ta ett vattenprov från din dricksvattenbrunn. Provet ska analyseras för mikrobiologiska, kemiska och fysikaliska parametrar enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för enskilda vattentäkter. Mer information kring vattenprovstagning finns här.
Jag kan inte betala, vad gör jag?
Om du inte har möjlighet att själv finansiera anläggningsavgiften genom till exempel eget kapital eller banklån kan kommunen erbjuda att en anläggningsavgift får delbetala på upp till 10 år. Ansökan prövas endast om annan finansiering inte är möjlig. Möjligheten till delbetalning avser endast anläggningsavgiften och inte omkostnader kring anslutningen.
För att få möjligheten till delbetalning krävs följande:
- Fastighetsägaren ska genom skriftligt intyg från två banker styrka att lån inte har beviljats. Kommunen avgör vad som i detta fall är godtagbart som intyg. Intyget ska innehålla uppgift om betalningsförmåga och/eller uppgift om tillräcklig säkerhet för fastigheten saknas. Banken ska inneha tillstånd för bankverksamhet av Sveriges Regering samt vara ansluten till betalningssystemet RIX som ägs av Sveriges Riksbank.
- Vid delägande av fastigheten ska samtliga delägare stå som solidariskt betalningsansvariga.
- Betryggande säkerhet, i form av pantbrev i fastigheten eller annan godtagbar säkerhet, ska ställas till Hörby kommun förfogande. När det gäller pantbrev ska pantbrevet vara inom fastighetens marknadsvärde. Kommunen har även rätt att begära överhypotek mot övriga uttagna pantbrev.
- Borgen, proprieborgen, ska lämnas som komplement om inte pantsäkerheten täcker avbetalningen. Borgensmannen ska godkännas och kredit prövas av kommunen. Kommunen har rätt att neka borgensman om den bedöms sakna betalningsförmåga.
Först när du har fått fakturan för anläggningsavgiften kan en skriftlig ansökan om delbetalning göras. När underlag har inkommit gör Hörbys kommun bedömningen om delbetalning beviljas eller ej. Vill du veta mer om delbetalning var god kontakta vår kundservice.
Riktlinjer för delbetalning av anläggningsavgift
Ersättning för enskild avloppsanläggning
Om du nyligen investerat i en enskild avloppsanordning, som inte längre behövs i samband med anslutning till en kommunal VA-anläggning, finns i vissa fall möjlighet till ersättning.
För att få möjlighet till ersättning, krävs att din anläggning inte är utdömd av miljöförvaltningen samt att den inte varit i bruk i mer än 10 år.
Begäran om ersättning kan ske först när förbindelsepunkt har upprättats och förmedlats. Ersättning för egen vattentäkt medges ej.
Comments are closed.