Gå direkt till innehållet

Biltvättarhelgen 27-28 april

Under Biltvättarhelgen 27-28 april vill vi uppmärksamma hur viktigt det är att tvätta bilen på rätt sätt för att skydda vår natur. Om man tvättar bilen på en asfalterad garageuppfart eller gata förorenas vår vattenmiljö. Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och en renare miljö. Det är lätt att tvätta rätt!

Tvätta bilen på en biltvätt

Det finns både automatiska biltvättar och gör-det-själv-hallar. Där renas vattnet ofta i flera steg innan det leds vidare till reningsverket och ut i våra sjöar. Biltvättar har möjligheten att redan och återanvända vattnet. Därför är det alltid bättre att tvätta bilen på sådana anläggningar. Passa på att tvätta bilen när du tankar eller gör andra ärenden!

Välj miljömärkta bilvårdsprodukter

Använd miljöanpassade bilvårdsprodukter när du tvättar bilen. I dag finns det miljömärkta produkter för biltvätt, avfettning, bilvax med mera.

När du tvättar din bil i en automatisk biltvätt ska du kunna lita på att endast miljöanpassade tvättkemikalier används och att tvättvattnet renas tillräckligt innan det släpps ut till spillvattennätet. De flesta gör-det-själv-tvättar har idag tvättkemikalier som ingår i tvätten som också uppfyller miljökriterier. Normalt får man inte använda medhavda tvättkemikalier varken till automatiska tvättar eller gör-det-själv-tvättar eftersom de kan påverka reningsanläggningen så att reningen inte fungerar som det är tänkt.

Hoppa över kemikalierna

Fundera på om du verkligen måste använda kemikalier vid varje biltvätt. Kanske räcker det att spola av bilen med vatten på en biltvättsanläggning?

Vaxa!

Vaxa gärna bilen. Vaxet gör att smutsen inte fastnar lika lätt och du behöver inte tvätta så ofta.

Vad händer om jag tvättar bilen hemma på gatan?

När du tvättar din bil på gatan är det samma sak som att tvätta den direkt ut i naturen. Då rinner olja, giftiga tungmetaller och andra farliga ämnen rakt ut i din närmaste sjö eller vattendrag. Tvätta alltid bilen på en biltvätt så får du både en ren bil och rent vatten. Varje år sker tyvärr så många som 15 miljoner biltvättar direkt på gatan.

Om biltvättarhelgen

Biltvättarhelgen startades 2014 av Svenskt Vatten för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed göra en stor insats för miljön. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten sker det ungefär 15 miljoner biltvättar på gatan varje år i landet.